Reclamă

Dronele care trec frontiera României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare pot fi distruse sau neutralizate conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), publicat recent pe site-ul ministerului. Această măsură va fi aplicată dacă dronele respective nu pot fi „luate sub control” de forțele militare române sau de NATO.

Proiectul de lege definește mai multe situații în care o aeronavă „utilizează neautorizat” spațiul aerian național. Acestea includ zboruri neautorizate, abateri de la rutele stabilite, oprirea funcționării dispozitivelor de identificare, desfășurarea zborurilor în zone restricționate, și realizarea de fotografii aeriene fără aprobarea MApN.

Mai mult, proiectul prevede că „dacă o aeronavă fără pilot la bord execută un zbor și, prin modul de operare, pune în pericol grav și iminent” misiunile MApN sau ale instituțiilor subordonate Ministerului Transporturilor, vor putea fi luate măsuri împotriva acesteia.

Ordinul de a doborî aceste aeronave va fi dat de „persoanele cu drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”. În plus, legea permite și forțelor și avioanelor aliate aflate pe teritoriul României să doboare astfel de aparate de zbor.

De asemenea, proiectul menționează că „în cazul în care o aeronavă militară străină atacă o aeronavă interceptoare, decizia de executare a focului de nimicire este luată de pilotul aeronavei interceptoare sau de liderul formației de aeronave interceptoare.”

Acest proiect de lege vine în contextul tensionat al utilizării dronelor și aeronavelor în spațiile aeriene naționale, subliniind importanța protejării securității naționale și a integrității teritoriale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro