Reclamă

Aderarea României la spațiul Schengen este în interesul național al Ungariei, a declarat șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, luni, în cadrul comisiei pentru coeziune națională a parlamentului. Szijjarto a subliniat că guvernul său speră ca acest proces să fie finalizat înainte de sfârșitul președinției ungare a Consiliului UE la 31 decembrie, relatează MTI citat de Agerpres.

Szijjarto a evidențiat provocările survenite din faptul că România nu este parte deplină din regimul Schengen și a subliniat că ‘România a luat toate măsurile pregătitoare necesare’ pentru aderare. Această aserțiune este susținută, potrivit lui, atât de evaluările experților de la Bruxelles, cât și de sprijinul aproape unanim din partea membrilor UE.

În declarațiile sale, Szijjarto a criticat refuzul Austriei de a sprijini aderarea României, descriind aceasta ca un exemplu de aplicare de duble standarde. ‘De obicei, atunci când noi refuzăm să sprijinim ceva, aceasta este imediat văzută ca o încălcare a idealurilor părinților fondatori și o disidență șocantă față de unitatea europeană… însă, când o țară vest-europeană face același lucru, este considerată o aplicare legitimă a drepturilor ce decurg din tratatele UE’, a spus Peter Szijjarto.

Szijjarto a menționat și consultările continue ale Ungariei cu Austria, făcând referire la instabilitatea politică internă din Austria cauzată de recentele alegeri. Acesta a adăugat că ‘învingătorului nu i se acordă șansa de a forma un guvern’.

În încheiere, Szijjarto a declarat că Ungaria sprijină în mod activ aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Ministrul a punctat că această aderare ar fi ‘în deplină concordanță’ cu interesele comunității etnice maghiare din România.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro