Reclamă

Ministerul israelian al Apărării a anunțat luni atribuirea unui contract de aproximativ 530 de milioane de dolari mai multor companii israeliene pentru accelerarea dezvoltării sistemului laser antiaerian Iron Beam, relatează Agerpres.

Sistemul Iron Beam va completa capacitățile de apărare antiaeriană ale Israelului, îmbunătățind interceptarea dronelor. Aceste UAV-uri au fost folosite intens de mișcarea islamistă libaneză Hezbollah împotriva Israelului pe parcursul ultimului an, reușind să scape de sistemele de apărare ale țării și provocând victime umane și pierderi materiale.

„Ministerul Apărării a semnat un contract uriaș, în valoare de aproximativ 2 miliarde de şekeli (circa 530 de milioane de dolari), pentru o extindere semnificativă a echipamentului de interceptare laser al sistemelor Iron Beam, colaborând cu principalul dezvoltator Rafael și compania Elbit Systems”, a anunțat instituția într-un comunicat.

Conform oficialului ministerului, Eyal Zamir, sistemul este așteptat să devină operațional în decurs de un an.

În luna septembrie, Israelul a anunțat obținerea unui pachet de ajutor militar american de 8,7 miliarde de dolari, destinat să sprijine eforturile militare în derulare. Din acest total, 5,2 miliarde de dolari sunt dedicați îmbunătățirii sistemelor de apărare antiaeriană și dezvoltării unui „sistem de apărare avansat” bazat pe un fascicul laser cu putere mare.

Sistemul Iron Beam este menit să fie instalat pe un avion mic civil, apt să lovească o varietate de ținte zburătoare, inclusiv drone, obuze și rachete balistice. Conform informațiilor obținute din SUA, costul unei interceptări este de aproximativ 4 dolari per lovitură.

Israelul are deja în funcțiune un sistem complex de apărare antiaeriană și antirachetă, format din sistemele Arrow și David’s Sling (Praștia lui David), create pentru interceptarea rachetelor balistice, precum și Iron Dome, destinat rachetelor cu rază mai scurtă de acțiune.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro