Reclamă

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a declarat luni că fosta formațiune a lui Ilan Șor folosea o schemă complexă de finanțare pentru coruperea alegătorilor moldoveni. Această nouă metodă, prin intermediul băncii rusești PSB, ar fi fost elaborată de serviciile speciale rusești, potrivit informațiilor prezentate de TVR Moldova, care preia o știre a agenției de presă moldpres.

Munteanu a subliniat că această schemă face parte dintr-un război hibrid împotriva Moldovei și a îndemnat cetățenii și instituțiile statului să rămână vigilenți. El a amintit că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt pedepsite prin lege, dar persoanele care se autodenunță sau colaborează cu ancheta pot beneficia de scutire de pedeapsă.

În ultima perioadă, Inspectoratul Național de Investigații a efectuat peste 800 de percheziții, implementând mai mult de 380 de măsuri speciale de investigații, arestând 28 de persoane și confiscând echivalentul în lei moldovenești a peste 50 de milioane. Statut de învinuit a fost atribuit unui număr de peste 35 de persoane.

Munteanu a atras atenția că dosare deschise pe numele unor membri ai fostului Partid Șor sunt tergiversate în instanță și a făcut apel la procurori, ofițeri și avocați pentru un dialog mai sincer și deschis privind modificările legislative și procesual penale necesare.

În octombrie, un mesaj anonim trimis mediilor de presă din Republica Moldova conținea o listă cu mii de nume presupuse a face parte din rețeaua lui Ilan Șor și implicate în schema de corupție electorală. Expeditorul, care susținea că este ofițer de poliție, a acuzat lipsa de autorizație din partea procurorilor și eliberarea de către judecători a mii de suspecți.

Inspectoratul General al Poliției a respins informațiile din listă, afirmând că există o colaborare profesională între instituțiile statului care permite documentarea procesului masiv de corupție electorală.

Amintim că, în septembrie, a fost inițiat un dosar penal privind coruperea electorală de către rețeaua „Șor”, prin care s-au transferat din Rusia 39 milioane de dolari pentru influențarea alegerilor prezidențiale și a unui referendum constituțional.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro