Reclamă

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la un posibil colaps mai rapid al unui sistem complex de curenți oceanici din Atlantic, avertizând că efectele ar putea fi „catastrofale” pentru țările nordice, afectate de răcire extremă, în timp ce regiuni ale planetei se încălzesc. Avertismentul a fost inclus într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Consiliului Nordic, care s-au reunit luni la Reykjavik.

Aproximativ patruzeci de cercetători internaționali au subliniat că un eventual colaps al Sistemului de circulație Atlantic-Meridional (AMOC) ar fi resimțit „probabil” la nivel mondial. Sistemul, care include Curentul Golfului, joacă un rol esențial în reglarea temperaturilor dintre tropice și emisfera nordică, fiind crucial pentru menținerea condițiilor de viață din Arctica.

Acest sistem de curenți este considerat slăbit în ultimele două decenii, iar prăbușirea lui, temută de comunitatea științifică, ar putea declanșa un lanț de dezastre. Totuși, consensul asupra datei unei astfel de prăbușiri lipsește. În raportul publicat în 2023, experții ONU (GIEC) au avut „un nivel moderat de încredere” că sistemul nu se va prăbuși înainte de 2100. Semnatarii scrisorii susțin însă că riscul a fost subestimat și că prăbușirea ar putea avea loc în doar câteva decenii.

Cercetătorii avertizează că impactul asupra țărilor nordice ar fi „probabil catastrofal”, incluzând o răcire semnificativă a regiunii concomitent cu încălzirea altor părți din jur. Acesta ar amplifica „punga rece” deja formată deasupra Atlanticului subpolar, provocând fenomene meteorologice extreme fără precedent.

Pe lângă efectele locale din nord-vestul Europei, prăbușirea AMOC ar putea avea consecințe globale, ducând la modificarea centurilor de precipitații tropicale, reducerea absorbției de dioxid de carbon de către oceane, și o creștere a nivelului mărilor.

Consiliul Nordic, reunind Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, alături de mai multe teritorii, se întâlnește la Reykjavik pentru un summit, la care participa și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro