Reclamă

Programul „Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Proiectul-pilot va beneficia de un buget de 500 de milioane de lei. Statul va finanța 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

„Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuții, e cel legat de un program drag mie, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, care se numește ‘Rabla pentru sobe’”, a declarat Fechet. El a subliniat că marea majoritate a locuințelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate termic și ineficiente.

Programul are scopul de a oferi sprijin financiar locuințelor din zonele montane din 27 de județe. Instalarea sobelor trebuie să respecte standardul european Eco Design, având un randament de cel puțin 80%.

Fechet a explicat că ghidul programului va fi publicat în Monitorul Oficial în următoarele săptămâni, ceea ce va permite cetățenilor să aplice pentru finanțare. „Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalți locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot”, a spus ministrul.

În ceea ce privește aprovizionarea cu lemn de foc, Romsilva a vândut deja aproape 1,5 milioane de metri cubi în acest an la un preț mediu de 282 lei/mc fără TVA, preț similar cu cel de anul trecut. Actualmente, Romsilva administrează jumătate din fondul forestier al României.

Programul pilot are ca obiectiv îmbunătățirea eficienței energetice a sobelor în mediul rural, unde, potrivit specialiștilor, randamentul mediu al sobelor este de 20-25%.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro