Reclamă

ELCEN a anunțat că Termoenergetica are o datorie de un miliard de lei față de companie, iar rezolvarea acestei situații necesită implicarea financiară a Primăriei Municipiului București, a declarat luni directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu. El a menționat că există riscul ca furnizarea de gaze să fie afectată în lipsa unei intervenții rapide, subliniind necesitatea acestei măsuri pentru a evita sincopele pe durata iernii.

„Se pare că toate premisele sunt foarte bune, aşa că vin eu la final să ridic nişte semne de întrebare… Problema, ca întotdeauna, este aceeaşi: banii. Astăzi, datoria către ELCEN este de un miliard de lei. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni”, a declarat Crețu.

Claudiu Crețu a subliniat că centralele electrice din București sunt vechi, fiind deja depuse proiecte pentru modernizarea CET-urilor Grozăvești, Progresu și Sud la Ministerul Energiei. „Cum sunt CET-urile? Păi tot alea, din ’64 – ’66… Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozăveşti, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, dar, până la punerea în funcţiune, trec vreo 3-4 ierni”, a explicat directorul ELCEN.

Aceste proiecte vor trebui cofinanțate cu cel puțin 40% din valoarea lor, ceea ce necesită o situație financiară sănătoasă. Directorul ELCEN a precizat că fondurile de modernizare nu acoperă integral costurile: „Banii de la Fondul de Modernizare nu sunt 100% gratis… Ca să cofinanţăm aceste proiecte, înseamnă să avem o situaţie financiară sănătoasă.”

Claudiu Crețu a concluzionat că, în această iarnă, ELCEN se pregătește sub premisa unei ierni blânde, dat fiind riscurile ce ar putea apărea în cazul unor temperaturi extrem de scăzute care ar crește presiunea asupra rețelei electrice: „Cu alte cuvinte, în această iarnă sperăm la Dumnezeu să fie o iarnă ca ultimele 3, 4, 5, 6, să nu avem o iarnă grea…”


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro