Reclamă

Luni, Rusia a declarat preluarea controlului asupra localității Țukurino, situată la sud-est de orașul Pokrovsk din estul Ucrainei. Ministerul Apărării rus a menționat că satul Țukurino, unde există o stație de cale ferată ce duce spre Pokrovsk, a fost capturat de ‘unitățile grupului de trupe Țentr (Centru)’.

Pokrovsk este considerat un nod logistic important pentru armata ucraineană. De asemenea, orașul adăpostește singura mină ucraineană de cocs, esențială pentru producția de oțel. Preluarea orașului este o parte a strategiei ruse de a cuceri integral bazinul minier Donbas, o prioritate anunțată de președintele rus Vladimir Putin.

Armata Ucrainei a raportat că a reușit să doboare 66 de drone din totalul celor 100 lansate de Rusia, printre care se numără și drone explozive Shahed. Operațiunea de neutralizare a afectat și câteva drone care s-au îndreptat ulterior spre Rusia și Belarus. Aceste activități au avut loc pe fondul atacurilor aeriene rusești din ultimele 24 de ore, care au cauzat pagube serioase infrastructurii energetice din nordul și centrul Ucrainei, regiunile Sumî și Poltava rămânând temporar fără energie electrică.

Operatorul național de energie electrică, Ukrenergo, a impus întreruperi de urgență ale curentului electric în urma daunelor provocate de atacuri. Utilizarea dronelor Shahed de către Rusia într-un număr neobișnuit de mare este consecința creșterii capacității Moscovei de a produce aceste dispozitive, tehnologie originală iraniană.

Pe măsură ce iarna se apropie, Ucraina se pregătește pentru noi atacuri asupra infrastructurii energetice, care ar putea adânci problemele cauzate de temperaturile scăzute și lipsa de energie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro