Reclamă

Kremlinul a respins ferm, luni, acuzațiile de interferență în procesul electoral din Georgia, formulate de opoziția proeuropeană din această țară. „Respingem cu fermitate astfel de acuzaţii. După cum bine știți, ele au devenit un standard pentru multe țări. La cel mai mic lucru, acuză imediat Rusia de interferenţă. Nu, aceasta nu este adevărat. Nu a fost nicio interferenţă, iar acuzațiile sunt complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de Agerpres și AFP.

Totodată, Kremlinul a menționat că există suspiciuni privind intervenția unor actori externi care ar dori să destabilizeze situația din Georgia, în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat o anchetă referitoare la eventualele nereguli descoperite la alegerile parlamentare, conform Reuters.

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, care are o orientare prorusă, a câștigat scrutinul cu aproximativ 54% din voturi, rezultatele fiind contestate de opoziție. Occidentul este preocupat de o posibilă realiniere a Georgiei către Moscova, în urma acestor rezultate controversate.

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, cunoscută ca opozantă a partidului pro-rus, a declarat că rezultatele alegerilor reflectă o „operaţiune specială a Rusiei”, fără a detalia ce ar însemna acest lucru.

NATO a cerut o investigație completă cu privire la condițiile inechitabile semnalate de observatori internaționali în timpul alegerilor din Georgia, precizând că acestea subminează încrederea publicului. Farah Dakhlallah, purtătoarea de cuvânt a Alianței, a transmis pe X că „Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor a remarcat condițiile inegale în care au avut loc alegerile din Georgia”.

Guvernele occidentale continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile politice din Georgia, ascendent îngrijorate de posibila distanțare a acestei națiuni de Europa și de apropierea sa de Moscova, la mai mult de trei decenii după ce țara a obținut independența, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro