Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, cu ocazia unui eveniment, că nu va exista o creștere a TVA-ului sau a cotelor unice în România. Întrebat de jurnaliști, el a subliniat acest angajament printr-o declarație neobișnuită, fiind dispus să se „tatueze pe mână” pentru a garanta neschimbarea TVA-ului.
„Nu se măreşte TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică. (…) Va rămâne 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit de la 10% la 16% când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici şi medii din Europa? Ce om normal la cap ar face acest lucru?” a afirmat premierul după summitul Autorităţilor Publice Municipale din România, conform agenției News.ro.
Ciolacu a mai precizat că, pentru anul viitor, este planificat să se obțină venituri mai mari din PIB, renegociate la 1,1 puncte procentuale, în ciuda cerințelor inițiale de 2,5 puncte procentuale. Abordarea sa se bazează pe o gestionare mai eficientă a cheltuielilor și colectarea mai bună a taxelor, datorită digitalizării și unei mai bune gestionări a resurselor publice. Premierul a subliniat importanța achizițiilor centralizate, în special în sectorul sănătății și al educației, ca părți cu cheltuieli semnificative.
Întrebat despre perspectiva majorării celorlalte cote reduse de TVA la 19%, cu exceptia medicamentelor și alimentelor, Ciolacu a respins această posibilitate, menționând că „dacă dumneavoastră credeţi că vreun guvern are atâta minte sau un prim-ministru să crească cota la lemne de la 5 la 19 şi să-i aducă un venit suplimentar la bugetul statului consolidat de 10 milioane, vă spun eu, nu te duci la Comisie şi spui «Domnule, uitaţi eu am crescut la lemnele de foc de la 5 la 19. Şi ce venituri aţi avut, domnul Ciolacu? Domnule, am rupt, am avut 10 milioane». Este exclus acest lucru”, a clarificat premierul.
Declarațiile premierului Ciolacu reflectă un angajament ferm de a nu majora impozitele și taxele curente, prioritatea guvernului fiind consolidarea fiscală prin metode alternative care implică eficientizarea cheltuielilor și sporirea colectării.