Reclamă

Coreea de Nord a livrat arme Rusiei în valoare de 5,5 miliarde de dolari, destinate utilizării în războiul acesteia împotriva Ucrainei, conform unui studiu publicat de Fundaţia Friedrich-Naumann. Raportul, intitulat „Partenerul lui Putin”, a fost realizat pe baza evaluării rapoartelor serviciilor de informaţii şi a documentaţiei disponibile, de către Olena Guseinova de la Universitatea Hankuk de Studii Internaţionale din Seul.

Raportul sugerează că valoarea exporturilor nord-coreene ar putea creşte cu sute de milioane de dolari dacă trupele nord-coreene vor fi desfăşurate în Ucraina. Estimările se bazează pe imagini din satelit şi alte surse de informaţii care urmăresc transporturile de arme dintre Coreea de Nord şi Rusia. Bunurile exportate includ obuze de artilerie şi rachete cu rază scurtă de acţiune, elemente esenţiale pentru armata rusă.

Fundaţia Friedrich-Naumann, considerată apropiată Partidului Liber Democrat (FDP, liberal) din Germania, a prezentat aceste informaţii într-un context în care nu sunt disponibile date oficiale despre exporturile de arme ale Coreei de Nord, ceea ce face dificilă obţinerea unei imagini complete asupra situaţiei.

„Războiul din Ucraina a înrăutăţit situaţia de securitate în Asia de Est. Rusia şi Coreea de Nord lucrează la destabilizarea ordinii internaţionale”, a declarat Frederic Spohr, şeful filialei sud-coreene a Fundaţiei Friedrich Naumann. Raportul subliniază, de asemenea, că valoarea livrărilor de arme nord-coreene reprezintă aproape 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al Coreei de Nord, estimează Banca Centrală a Coreei de Sud, care evaluează economia nord-coreeană la 23,7 miliarde de dolari.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro