Reclamă

Opoziţia social-democrată din Lituania se află în frunte după cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, din această duminică. Alegătorii s-au arătat preocupați de costul vieții și de potențialele amenințări din partea Rusiei, aspecte care au influențat rezultatele votului, informează Reuters.

Conform datelor oficiale oferite de guvern, formațiunea de centru-stânga a obținut 33 de locuri în parlamentul de 141 de membri, pe lângă cele 20 câștigate în primul tur, după numărarea a 64% din voturi, conform News.ro.

În același timp, Partidul Uniunea Patriei, aflat la putere, a fost devansat, câștigând în șase circumscripții pe lângă cele 18 obținute în primul tur al scrutinului.

Lituania, o țară cu 2,9 milioane de locuitori, utilizează un sistem de vot hibrid în care jumătate din parlament este ales prin vot popular, iar restul este decide printr-un tur de scrutin pe circumscripții între primii doi candidați. Acest sistem favorizează adesea partidele mari.

În situația în care social-democrații vor reuși să formeze un guvern, se estimează că vor menține poziția fermă față de Rusia și vor păstra nivelul ridicat al cheltuielilor de apărare. Conform estimărilor NATO, în acest an, Lituania va aloca circa 3% din PIB forțelor sale armate, situându-se pe locul șase ca nivel de cheltuieli militares aliniate militare din Alianța Nord-Atlantică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro