Reclamă

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență luni pentru a discuta despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a solicitat acest lucru, sprijinit fiind de Algeria, China și Rusia. Anunțul a fost făcut duminică de către președinția elvețiană a Consiliului, conform informațiilor transmise de AFP și Reuters.

Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a acuzat Israelul printr-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, menționând că „acțiunile regimului israelian constituie o amenințare gravă la adresa păcii și a securității internaționale și destabilizează și mai mult o regiune deja fragilă.” Iranul susține că, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional, își rezervă dreptul legal și legitim de a răspunde la aceste atacuri.

Armata israeliană a confirmat că numeroase avioane au efectuat valuri de lovituri împotriva unor ținte din apropierea Teheranului și din vestul Iranului, acuzând aceste locuri că sunt fabrici de rachete.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a respins acuzațiile Iranului, calificându-le drept „ridicole” și afirmând că Israelul are „dreptul și datoria să se apere și va folosi toate mijloacele necesare pentru a proteja cetățenii Israelului.”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă tuturor părților implicate să înceteze acțiunile militare, inclusiv în Gaza și Liban, pentru a evita un conflict regional de amploare și a reveni la calea diplomației, conform unei declarații a purtătorului său de cuvânt.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro