Reclamă

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat duminică despre o „creștere îngrozitoare” a antisemitismului începând cu declanșarea conflictului din Gaza, cu prilejul comemorării a șase ani de la atacul mortal asupra unei sinagogi din Pittsburgh, potrivit relatării AFP preluată de Agerpres.

În anul 2018, 11 credincioși evrei și-au pierdut viața într-o sinagogă din Pittsburgh, Pennsylvania, în urma unui atac comis de un extremist de dreapta, marcând astfel cel mai violent act antisemit din istoria recentă a Statelor Unite. Comemorarea din acest an coincide, pe calendarul ebraic, cu atacul brusc al Hamas asupra Israelului din data de 7 octombrie a anului trecut, atac care a provocat izbucnirea războiului în Gaza.

„Un an mai târziu, trauma acelor zile și consecințele sale sunt amplificate de creșterea îngrozitoare a antisemitismului în America și în întreaga lume”, a declarat Biden într-un comunicat.

Președintele american, care a susținut Israelul de la începutul conflictului, a menționat că administrația sa a inițiat, înainte de data de 7 octombrie, prima strategie națională destinată combaterii antisemitismului în SUA. „O implementăm în mod ofensiv”, a adăugat el, menționând că guvernul său investește 1,2 miliarde de dolari pentru a asigura securitatea fizică a sinagogilor, școlilor evreiești și organizațiilor nonprofit.

De asemenea, Biden a subliniat că Departamentul de Justiție al SUA investighează și urmărește penal infracțiunile motivate de antisemitism.

Protestele împotriva conflictului din Gaza au zguduit anul acesta campusurile universitare din SUA. Atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie 2023 a provocat moartea a 1.206 persoane, majoritatea fiind civili, conform datelor publicate de AFP și bazate pe cifre oficiale israeliene. De asemenea, cel puțin 42.924 de palestinieni, în mare parte civili, și-au pierdut viața în urma ofensivei israeliene asupra Fâșiei Gaza, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din teritoriu, considerate fiabile de ONU.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro