Reclamă

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 25 au fost rănite într-un atac israelian duminică, în apropiere de Saida, principalul oraş din sudul Libanului, care a fost relativ ferit de violenţe până în prezent, conform unui anunţ al Ministerului libanez al Sănătăţii. Informaţia a fost transmisă de AFP, potrivit Agerpres. O informare anterioară menţiona cinci morţi şi 13 răniţi în această lovitură care a avut loc în suburbia Haret Saida.

Potrivit unui corespondent AFP prezent la faţa locului, o clădire cu trei etaje a fost lovită, ultimul etaj fiind complet distrus. Clădirile învecinate şi zeci de magazine din apropiere au suferit de asemenea avarii. Armata libaneză a blocat accesul în zonă, în timp ce ambulanţele au început evacuarea victimelor.

Regiunea afectată este dens populată, mai ales din cauza persoanelor strămutate din zonele sudice ale Libanului, care s-au refugiat aici. Atacul nu a fost precedat de un avertisment din partea Israelului privind evacuarea zonei. Între timp, armata israeliană a dispus duminică evacuarea mai multor oraşe din sudul Libanului, unde de aproape o lună se desfăşoară o ofensivă terestră împotriva Hezbollah, o grupare şiită de origine iraniană, implicată de asemenea în atacuri împotriva Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a cerut locuitorilor din mai multe localităţi din sudul Libanului să se deplaseze la nord de râul Awali, în vreme ce armata israeliană a detectat lansarea a cel puţin 90 de proiectile din Liban.

De la începutul invaziei Israelului în sudul Libanului, cel puțin 39 de soldați sau rezervişti israelieni au murit în atacuri în jurul graniței, iar mai mult de 2.600 de persoane au fost ucise în Liban de la debutul conflictului cu Hezbollah, pe 8 octombrie 2023. Peste 1,2 milioane de persoane au fost strămutate în urma campaniei continue de bombardamente israeliene.

Forțele israeliene au declarat într-un comunicat că au ucis zeci de militanți Hezbollah în ultima săptămână, inclusiv pe comandantul Bint Jbeil, Ahmad Jafar Matuq. Hezbollah a anunțat, la rândul său, bombardarea mai multor ținte din nordul Israelului, continuând conflictul în regiunea marcată de intensificări de violență continuă.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro