Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat o nouă reformă în domeniul justiției care va fi implementată „în consultare cu toată societatea”. Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri electorale cu contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, socialistul Alexandr Stoianoglo.
Stoianoglo a acuzat autoritățile de la Chișinău de a exercita presiuni asupra magistraților, întrebând-o pe președinta Sandu: „Vorbiţi deschis despre represalii împotriva opoziţiei în cazul în care rămâneţi la putere. Ce consideraţi dumneavoastră ca fiind practică europeană?”
În replică, Maia Sandu a subliniat importanța apărării democrației: „Pentru că noi, în 30 şi ceva de ani, am putut să avem alegeri libere şi cetăţenii au putut să decidă. Ce vedem noi acum? Noi vedem o situaţie când o grupare cu bani mari vine peste Republica Moldova şi cumpără, într-o dimensiune foarte mare, votul cetăţenilor,” a declarat ea, punând întrebarea dacă un astfel de fenomen poate fi considerat democratic.
Sandu a criticat pasivitatea anumitor judecători și procurori care, potrivit ei, „stau şi se uită cum ţara este trădată şi nu acţionează”. Ea a menționat că justiția trebuie să apere legea și drepturile cetățenilor, iar când aceasta nu își face treaba, „nu putem să stăm şi să admirăm ce se întâmplă”.
Pe fondul acestor afirmații, Sandu a reiterat necesitatea unei reforme profunde a justiției: „Sistemul se curăţă, dar prea încet, şi de asta se folosesc forţele străine Republicii Moldova, ca până ajungem noi la capătul acestei reforme să vină şi să ne atace democraţia. De asta o să facem o altfel de reformă după alegeri.”
Noul plan de reformă în justiție vine în contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, stârnind dezbateri aprinse privind integritatea procesului democratic și independența instituțiilor statului.