Reclamă

În perioada 20-28 octombrie, Catedrala Patriarhală din București devine loc de pelerinaj pentru credincioșii care vin să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitor al Capitalei, sărbătorit anual pe 27 octombrie. Evenimentul, organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, adună mulțimi de pelerini dornici să participe la unul dintre cele mai importante evenimente religioase din București.

Moaștele Sfântului Dimitrie sunt alături de cele ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Dreptului Lazăr, sosite din Cipru, fiind depuse în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei pentru închinare. În acest an, bucuria pelerinajului este sporită de prezența Icoanei Maicii Domnului Panaghia Soumela și a Icoanei Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, aduse din Grecia.

Originar din Basarabovo, Bulgaria, Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea și a fost recunoscut pentru credința sa profundă încă din copilărie. După ce a îmbrăcat haina monahală, Sfântul Dimitrie și-a petrecut restul vieții într-o peșteră din apropierea locului natal, dedicat postului și rugăciunii. Descoperirea moaștelor sale a fost marcată de un eveniment miraculos, relatat de legenda care spune că un înger i-a dezvăluit unei copile bolnave locul unde se aflau.

În timpul Războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaștele Sfântului Dimitrie pentru a le proteja de profanare. Însă, datorită intervenției credincioșilor români, acestea au fost lăsate la București, în 1774, și ulterior așezate în Catedrala Patriarhală. Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștiului în 1792, iar canonizarea sa a fost oficializată în 1955, cu sărbătorirea anuală pe 27 octombrie.

Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, a transmis pentru Digi24 că sărbătorile dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou și Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, prăznuit cu o zi înainte, sunt importante momente pentru exprimarea iubirii și a milosteniei față de cei dragi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro