Reclamă

O colecție de monede de argint din era normandă, descoperită cu cinci ani în urmă în sud-vestul Angliei, a stabilit un nou record în Marea Britanie, fiind achiziționată pentru 4,3 milioane de lire sterline de un trust de patrimoniu local. Cele 2.584 de monede de argint, găsite de un grup de șapte vânători de comori cu detectoare de metale în zona Chew Valley, la aproximativ 18 kilometri sud de Bristol, reprezintă acum cea mai valoroasă comoară găsită în această țară.

Aceste monede sunt datate din perioada 1066-68, o etapă istorică caracterizată de invazia normandă, când Anglia a fost cucerită pentru ultima dată cu succes. Figurile de pe monede ilustrează figura Regelui Eduard Confesorul, al lui Harold Godwinson și, mai ales, al lui William Cuceritorul, marcând tranziția de la conducerea saxonă la cea normandă. Aproape jumătate din monede îl prezintă pe Harold, iar restul sunt gravate cu imaginea lui William.

„Monedele sunt un simbol al unui moment de cotitură în istoria Angliei”, a explicat Amal Khreisheh, muzeograf de arheologie al South West Heritage Trust. „Credem că probabil au fost îngropate pentru păstrare în perioada rebeliunilor asupra lui William din Sud-Vest.”

Descoperirea nu a fost doar o realizare arheologică remarcabilă, ci și una profitabilă pentru cei implicați. Vânătorii de comori vor împărți câștigul de 4,3 milioane de lire cu proprietarul terenului.

Aceste monede vor fi expuse la Muzeul Britanic de la Londra începând cu 26 noiembrie și ulterior în muzee din sud-vestul Angliei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro