Reclamă

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat sâmbătă că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului s-ar putea să reprezinte un pas spre sfârșitul confruntărilor directe între cele două state, informează dpa, citată de Agerpres.

Biden a discutat cu reporterii în Philadelphia, arătând că a fost informat de către serviciile secrete și că atacurile israeliene par să fi vizat exclusiv ținte militare. „Am fost cu comunitatea de informații în ultima jumătate de oră. Se pare că nu au lovit nimic altceva decât ținte militare. Sper că acesta este finalul”, a declarat președintele american.

Biden a confirmat că a fost informat în avans despre atacuri, detaliu menționat anterior de presa din Statele Unite.

În același context, președintele israelian Isaac Herzog a transmis un mesaj pe rețeaua X, mulțumind Statelor Unite pentru rolul lor de aliat istoric al Israelului și pentru colaborarea bilaterală, atât publică, cât și secretă, după loviturile asupra Iranului. „Doresc în mod cu totul special să mulțumesc marelui nostru prieten, Statele Unite, pentru că sunt un aliat adevărat și pentru cooperarea publică și secretă în cele două țări”, a precizat Herzog în mesajul său.

Aceste evoluții au loc pe fondul unei lungi istorii de tensiuni între Israel și Iran, unde ambele state și-au exprimat de-a lungul timpului poziții adversare în multiple aspecte regionale și internaționale. Rămâne de văzut cum vor influența aceste acțiuni și declarații relațiile internaționale și stabilitatea regională.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro