Reclamă

După atacul aerian desfășurat de Israel asupra Iranului sâmbătă dimineața, oficialii americani au transmis un avertisment ambelor state pentru a preveni o escaladare a violențelor. Un înalt oficial al administrației americane a subliniat importanța încetării acestei succesiuni de atacuri între Israel și Iran.

Atacul a fost o reacție la un tir de rachete lansat de Iran spre Israel la 1 octombrie, ca urmare a asasinării liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, de către forțele israeliene. Israelul a anunțat că țintele lovite sâmbătă dimineața au fost locații militare iraniene, provocând pagube limitate, potrivit Ministerului de Externe al Iranului.

Mass-media iraniană a arătat imagini cu rutina zilnică din Teheran, indicând că atacul nu a generat foarte multe implicații, în ciuda declarațiilor vehemente ale Ministerului iranian de Externe cu privire la „încălcarea dreptului internațional” de către Israel.

Analistul Trita Parsi a sugerat că Iranul minimizează efectele atacului în scopul de a detensiona situația. În același timp, Israelul a continuat să lovească instilații de apărare aeriană iraniană, după săptămâni de consultări interne privind amploarea unui astfel de atac.

Oficialii americani au apreciat că loviturile israeliene au fost precise și coordonate, evitând țintirea infrastructurilor critice energetice ale Iranului, un punct cheie pentru evitarea escaladării conflictului. Sean Savett, de la Casa Albă, a îndemnat Iranul să înceteze atacurile pentru a păstra stabilitatea regională.

În timp ce Israelul a sfidat anterior îndemnurile SUA, tensiunile dintre cele două țări au culminat cu o scrisoare americană care a solicitat îmbunătățirea condițiilor umanitare în Gaza. Chiar dacă, potrivit expertului Danny Citrinowicz, relațiile israeliano-iraniene s-au apropiat periculos de un conflict deschis, „mingea este în terenul conducerii iraniene” pentru a decide asupra următorilor pași.

Cercetătorii susțin că, deși ar putea să existe o de-escaladare temporară, traiectoria majoră a conflictului rămâne tensionată. H.A. Hellyer a precizat că strategia de descurajare a Israelului poate alimenta mai mult instabilitatea regională, accentuând că „nu se dezescaladează prin escaladare”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro