Reclamă

Peste 60 de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitând renunțarea la practica schimbării orei în Uniunea Europeană. Documentul, citat de agenția dpa și Agerpres, subliniază că actualul sistem este considerat depășit și renunțarea la acesta este aliniată cu angajamentele comunității europene pentru simplificare și reducerea stresului pentru cetățeni.

Demersul europarlamentarilor vine chiar în aceeași perioadă în care, sâmbătă noaptea, statele membre ale UE au dat ceasurile înapoi cu o oră, revenind astfel la ora standard după aplicarea orei de vară. Parlamentarii au subliniat că această schimbare de două ori pe an nu doar că este inutilă, dar și complică inutil viața de zi cu zi a cetățenilor din cele 27 de țări ale Uniunii.

Cu toate acestea, președinția ungară a UE a anunțat că nu va include acest subiect pe agenda sa de la conducerea Uniunii, mandatul său fiind aproape de final, la sfârșitul anului. Această reticență politică persistă, în ciuda sprijinului larg împotriva schimbării orei, reliefat de un sondaj realizat de Comisia Europeană în 2018. Sondajul a arătat că 84% dintre europeni nu sunt de acord cu practica schimbării orei, îndemnând la menținerea unei singure ore pe tot parcursul anului.

În 2018, președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că schimbarea orei va fi eliminată încă din acel an. Totuși, pentru ca modificarea să devină oficială, toate statele membre trebuie să ajungă la un consens privind alegerea între adoptarea permanentă a orei standard (de iarnă) sau a celei de vară. Până în prezent, nu s-a realizat niciun acord care să finalizeze acest subiect, problema rămânând în continuare nerezolvată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro