Reclamă

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunțat că va examina o listă care conține numele a câtorva mii de persoane suspectate de a face parte din rețeaua oligarhului fugar Ilan Şor, implicate într-o schemă de corupere electorală. Informația a fost transmisă de News.ro, citând declarațiile pentru NewsMaker.

Lista, primită anonim pe e-mail de către mai multe instituții mass-media, cuprinde nume ale cetățenilor care ar fi participat la această schemă electorală. Inspectoratul General al Poliției (IGP) nu a confirmat și nici nu a infirmat veridicitatea datelor cuprinse în listă.

Conform unui comunicat transmis de IGP, „cu referire la lista care conţine o serie de nume şi prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanţi/activişti/membri ai organizaţiei criminale «ŞOR», Poliţia nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informaţii nu au fost suprapuse cu cele deţinute de organele de drept”. Inspectoratul a subliniat, de asemenea, că acuzațiile de disensiuni între instituţiile judecătoreşti și cele de forță sunt respinse categoric, atribuindu-le unei încercări de dezbinare instituțională.

Cu referire la ancheta în derulare, Procuratura Anticorupţie a declarat pentru NewsMaker că „urmează să analizăm datele expuse în listă şi să contrapunem cu materialele din dosar. La ora actuală nu putem face careva comentarii”.

În context, în luna septembrie, autoritățile au deschis un dosar penal privind coruperea alegătorilor de către rețeaua „Şor”. S-au menționat transferuri bancare din Rusia, prin care sute de mii de oameni ar fi fost plătiți pentru a vota un anumit candidat și pentru a sprijini opțiunea „Nu” la referendumul pentru aderarea la UE, desfășurat pe 20 octombrie. Suma transferurilor, conform Inspectoratului de Poliție, a ajuns la 39 de milioane de dolari între septembrie și octombrie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro