Reclamă

Pe 26 octombrie, mii de români sărbătoresc onomastica de Sfântul Dumitru, cunoscut ca Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Această sărbătoare religioasă, prăznuită de ortodocși și catolici, este pe cât de așteptată, pe atât de semnificativă în calendarul bisericesc. Înainte de această zi importantă, Părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin din București a adresat un îndemn celor care poartă numele Sfântului: „Le spunem la mulți ani tuturor celor care își serbează ziua numelui și îi îndemnăm ca în această zi să facă o faptă bună. De ziua numelui, de ziua Patronului Spiritual, al Sfântului pe care îl poartă, oamenii să meargă la biserică, acolo unde sunt pomeniți de către preotul duhovnic și ulterior pot petrece în familie onomastica. Este una dintre cele mai frumoase și însemnate sărbători ale toamnei și merită să fie celebrată alături de cei dragi, în sânul familiei, cu iubire și milostenie”, a transmis părintele Gabriel Cazacu.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, considerat patronul păstorilor și vestitorul iernii în tradiția populară, a fost un sfânt militar martirizat pentru credința sa creștină. Pe lângă cei care poartă numele Dumitru, sărbătoarea îi include și pe cei cu nume derivate precum Dumitra sau Dumitraș. Numele Dumitru își are originea în grecescul „Demeter”, ce face referire la zeița vegetației și a rodniciei pământului.

Este demn de remarcat că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir nu trebuie confundat cu Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, prăznuit pe 27 octombrie. Sfântul Dimitrie cel Nou a fost păstor și a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1955. Cele două sărbători sunt successive dar distincte, fiecare având semnificațiile și istoriile sale aparte.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro