Reclamă

Astăzi, 26 octombrie, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, cunoscut popular sub numele de Sfântul Dumitru, atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. Această sărbătoare majoră a toamnei este marcată de tradiții și superstiții în diverse regiuni ale României, fiind una dintre cele mai însemnate după hramul Sfintei Parascheva.

În tradiția populară românească, Sfântul Dimitrie este considerat patronul păstorilor și cel care anunță venirea iernii. Ziua lui este asociată cu desfrunzirea pădurilor și uscarea plantelor. În același timp, Sfântul Dumitru trebuie diferențiat de Sfântul Dimitrie cel Nou, sfântul ocrotitor al Bucureștilor, prăznuit la 27 octombrie.

Unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară, anume cel dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov), are loc în această perioadă în București, culminând pe data de 28 octombrie. Credincioșii au ocazia să se închine la moaștele mai multor sfinți, incluzând pe cele ale Sfântului Dimitrie (Basarabov), la Catedrala Patriarhală.

Anual, sărbătoarea Sfântului Dumitru este marcată prin slujbe speciale în diverse lăcașuri de cult din România. În mediul rural, focurile aprinse în ajunul sărbătorii, cunoscute sub numele de „Focul lui Sumedru”, servesc atât la alungarea fiarelor, cât și la întărirea pământului pentru recoltă bună.

Conform credințelor populare, iarna este prezisă în această zi după comportamentul oilor. O altă superstiție locală sugerează finalizarea datoriilor până la această dată. Părintele Gabriel Cazacu afirmă pentru Digi24 importanța unor activități precum mersul la biserică și pomenirea celor adormiți.

Sfântul Dumitru are o legătură istorică strânsă cu Salonic (Grecia), fiind născut acolo. După martiriul său, moaștele lui, care au izvorât mir cu mireasmă deosebită, au dus la construirea unei biserici faimoase, astăzi parte a Patrimoniului mondial UNESCO. Această locație atrage numeroși pelerini, fiind cel mai mare centru de pelerinaj din Grecia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro