Reclamă

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Israelul a lansat trei serii de atacuri aeriene asupra Iranului. Explozii puternice au fost semnalate în apropierea capitalei Teheran și în alte regiuni. Autoritățile israeliene au declarat că atacurile au țintit doar locații militare, considerate o reacție la recentele atacuri asupra statului Israel.

În replică, Iranul a afirmat că a respins cu succes atacurile și că pagubele provocate sunt nesemnificative. Pe de altă parte, Teheranul și-a rezervat dreptul de a riposta împotriva acțiunilor israeliene.

„Ca orice altă țară suverană, statul Israel are dreptul și datoria de a răspunde”, au transmis reprezentanții armatei israeliene, subliniind că „vom face tot ce este necesar pentru a apăra statul și poporul Israel”.

Pe fondul tensiunilor, Iranul și Irakul și-au închis spațiul aerian, invocând motive de securitate. Decizia de a ataca ținte militare iraniene a venit după mai multe săptămâni de analiză în cadrul cabinetului de securitate al Israelului, conform unor surse citate de CNN.

Un oficial israelian a declarat, în exclusivitate pentru News.ro, că au fost luate în considerare doar țintele care reprezintă sau ar putea reprezenta o amenințare. Consultările au inclus și discuții cu oficiali americani, culminând cu un apel între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden.

Statele Unite au fost informate despre operațiunea Israelului în prealabil, conform unor declarații oferite pentru Reuters de către un oficial american, sub protecția anonimatului. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a subliniat sprijinul ferm al SUA pentru securitatea Israelului și dreptul său la autoapărare.

Agenția semi-oficială iraniană Tasnim a relatat că Iranul este pregătit să răspundă oricărei „agresiuni” israeliene și a avertizat că Israelul se va confrunta cu o reacție proporțională.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro