Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Bruxellesul că intenționează să instaleze un „guvern marionetă” în Ungaria, acțiune pe care susține că este orchestrată de Partidul Popular European (PPE). Într-un interviu la radioul public Kossuth, Orban a declarat că această decizie a fost deja luată, iar noul guvern ar urma să fie sprijinit de Bruxelles.
„Ei au spus: s-a terminat, domnule prim-ministru, plecaţi, dumneata şi guvernul tău, noi avem aici de pus un nou prim-ministru şi un pretins partid de guvernământ! Noi, la Bruxelles, îi sprijinim”, a afirmat Orban, referindu-se la noul partid de opoziție Tisza, condus de fostul său aliat Peter Magyar.
Orban a subliniat că „Bruxellesul vrea un guvern de «yesmeni» care să răspundă afirmativ la orice solicitare”. Acesta a adăugat că „nu este doar o chestiune de putere”, ci și de diferențe de politică economică cu Uniunea Europeană, care ar avea efecte directe asupra populației dacă acestea nu se rezolvă.
Viktor Orban este cunoscut pentru disputele sale de lungă durată cu Comisia Europeană, care acuză guvernul său de abateri privind statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale. Aceste divergențe au condus la blocarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, și la activarea unui mecanism care permite suspendarea fondurilor europene, din care Ungaria a pierdut accesul la 22 de miliarde de euro, condiționat de respectarea normelor UE.
Între timp, noul partid de opoziție Tisza, condus de Peter Magyar, câștigă popularitate și organizează manifestații împotriva guvernului Orban. Fondat după ce Magyar a demisionat din Fidesz și a divorțat de Judit Varga, fost ministru al Justiției și aliat al lui Orban, Tisza a devenit rapid o forță politică semnificativă. La alegerile europarlamentare, Tisza s-a clasat pe locul doi, cu aproape 30% din voturi.
Sondajele recente arată că Tisza a depășit Fidesz în opțiunile de vot, ceea ce ar putea duce la pierderea puterii de către Orban în alegerile legislative din 2026.