Reclamă

Cea mai mare asociație patronală din România atrage atenția că adâncirea deficitului bugetar scoate fonduri din economia reală, deoarece unele companii își amână investițiile în așteptarea unei corecții fiscale. Acest avertisment a fost transmis de Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, într-un interviu citat de Reuters.

Cheltuielile legate de alegerile parlamentare și prezidențiale, desfășurate în noiembrie și decembrie, sunt de așteptat să ducă deficitul bugetar la 8% din PIB în acest an. Guvernul care va rezulta din aceste alegeri se confruntă cu provocarea de a readuce deficitul sub pragul de 3% din PIB, impus de Uniunea Europeană. Agențiile de rating și analiștii anticipează posibile majorări de taxe pentru a atinge acest obiectiv.

În lipsa unui proiect de buget pentru anul 2025, investitorii se tem de „o terapie de șoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat”, a explicat Burnete. „Un deficit de 8% din PIB este periculos pentru că, dacă se întâmplă ceva – război, o calamitate – România nu va mai avea spațiu pentru a se împrumuta. Vrem să vedem un plan concret pentru a readuce deficitul sub control, unul care să facă și cheltuielile statului mai eficiente”, a adăugat acesta.

Concordia, organizație care reprezintă companii din 17 sectoare economice esențiale și care contribuie cu 26% la PIB-ul României, avertizează asupra riscurilor unei creșteri salariale continue care nu este susținută de productivitate. „Dacă salariile vor continua să crească mai rapid decât productivitatea, cel puțin 13 industrii vor vedea firme care se închid sau se restructurează”, a declarat Burnete.

Potrivit agenției de rating S&P, România a înregistrat în ultimul an una dintre cele mai rapide creșteri ale veniturilor disponibile la nivel global, datorită unei creșteri de 20% a salariilor din sectorul public și majorărilor semnificative ale salariului minim și pensiilor.

Burnete a menționat că economia românească resimte efectele negative ale majorărilor salariale și prețurilor ridicate la energie. Aceste prețuri, deși sunt plafonate pentru anumite industrii, sunt mai mari comparativ cu nivelurile din Asia, afectând în special industriile mari exportatoare, precum cea a componentelor pentru autoturisme și mobilă.

Un alt aspect subliniat de Burnete este complexitatea procedurilor cu care se confruntă IMM-urile din România care doresc să deschidă sucursale sau subsidiare în Uniunea Europeană, o piață cu 27 de coduri fiscale și juridice distincte. „Am dori să vedem o simplificare”, a concluzionat directorul Concordia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro