Reclamă

Georgia se confruntă cu alegeri cruciale, iar influența miliardarului Bidzina Ivanişvili rămâne o forță notabilă în viața politică a țării. Ivanişvili, deși retras oficial din funcții publice de peste un deceniu, continuă să fie o figură centrală datorită controlului aparent pe care îl exercită din umbră.

Cunoscut ca fondator al partidului de guvernământ „Visul Georgian”, Ivanişvili a advertizat despre pericolul pe care l-ar reprezenta o coaliție anti-rusească condusă de Occident, spunând că aceasta ar putea implica Georgia într-un conflict similar celui din Ucraina. „Georgiei şi Ucrainei nu li s-a permis să adere la NATO şi au fost lăsate în afară”, a afirmat Ivanişvili într-o declarație recentă la Tbilisi. El consideră că un „Partid al Războiului Global” influențează politica occidentală.

Alegerile parlamentare din Georgia sunt privite cu suspiciune de unii locuitori, care văd o posibilă victorie a opoziției pro-occidentale ca o amenințare de escaladare a conflictului cu Rusia, amintiri ale războiului din 2008 fiind încă proaspete. Un fost funcționar public, Oleg Maceavariani, a declarat temerea că „vom fi absorbiți de război” dacă opoziția câștigă.

Ivanişvili a acumulat o avere considerabilă în Rusia post-sovietică, fiind acuzat de oponenții politici de a transforma Georgia într-o „afacere privată”. Acuzațiile includ și influențarea instituțiilor statului în favoarea intereselor lui personale, o afirmație negată de instituțiile vizate.

Partidul „Visul Georgian” al lui Ivanişvili a fost descris în sondajele de opinie ca fiind în continuare popular, deși nu la fel de dominant ca în 2020. În ciuda dificultăților economice și a dezacordurilor crescânde cu Occidentul, susținerea pentru partidul său rămâne mare în zonele rurale ale țării, unde Ivanişvili este perceput drept un filantrop care a contribuit la dezvoltarea locală.

Unii analiști consideră că Ivanişvili a schimbat politica externă a Georgiei pentru a evita provocarea Kremlinului, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina. Aceste acțiuni au dus la suspendarea parțială a ajutorului Occidentului către Georgia și la înghețarea procesului de aderare la UE.

Alegerile lor viitoare vor testa cât de bine balansorează Georgia între dorința de a se integra în structurile occidentale și calmitatea față de Rusia. În acest context, Ivanişvili rămâne un personaj controversat în fața avansului democrației și al dezvoltării.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro