Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să îl primească la Kiev pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după vizita acestuia în Rusia la summitul BRICS, desfășurat în orașul Kazan. Această informație a fost dezvăluită vineri agenției France Presse de către un responsabil al președinției ucrainene, care a preferat să rămână anonim, informează Agerpres.

Conform aceleiași surse, „După Kazan, el (Guterres) dorea să vină în Ucraina, dar președintele nu i-a confirmat vizita”, din cauza „umilirii” aplicate dreptului internațional prin prezența sa în Rusia.

Ucraina a reacționat cu indignare la participarea secretarului general al ONU la summitul BRICS găzduit de Rusia, deși Antonio Guterres a pledat pentru pace în Ucraina în cadrul întrevederii sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Biroul de presă al secretarului general al ONU a precizat că, în cadrul întrevederii, Guterres i-a reafirmat lui Putin că „invazia rusă în Ucraina” constituie o încălcare a dreptului internațional și a îndemnat la „o pace justă” în Ucraina.

În schimb, presa de stat rusă a speculat pe marginea vizitei conducătorului ONU la summit. Margarita Simonyan, șefa Russia Today, a comentat: „Toată lumea place Rusia. Cum să nu-ți placă Rusia. Rusia este frumoasă. Șefii țărilor BRICS au văzut frumusețile noastre și toți au vrut să stea mai aproape”.

Mai devreme, în luna iunie, Guterres a declinat invitația Ucrainei de a participa la „summitul pentru pace” din Elveția, un eveniment organizat de Kiev, dar la care Rusia nu a fost invitată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro