Reclamă

Soldaţi nord-coreeni vor fi desfășurați împotriva trupelor ucrainene începând de duminica aceasta, conform declarațiilor făcute vineri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a cerut Occidentului să exercite „o presiune tangibilă” asupra Moscovei şi Phenianului ca răspuns la această „escaladare”, conform agențiilor de știri AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Zelenski a anunţat pe Telegram că „potrivit serviciilor noastre de informaţii, pe 27 şi 28 octombrie Rusia va utiliza primii militari nord-coreeni în zonele de luptă”. Preşedintele ucrainean nu a precizat exact în ce sector de pe front vor fi trimişi acești soldaţi nord-coreeni și nu a oferit alte detalii în plus.

Serviciul Militar de Informaţii al Ucrainei (GUR) a comunicat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene au fost deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a recucerit teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august. Potrivit GUR, aproximativ 12.000 de soldaţi nord-coreeni, inclusiv 500 de ofiţeri şi trei generali, sunt deja în Rusia, unde se antrenează la cinci baze militare.

SUA şi NATO au confirmat, în cursul zilei de miercuri, informaţia că trupe nord-coreene ar putea fi desfășurate împotriva Ucrainei. Washingtonul a specificat că nu este clară deocamdată misiunea acestor trupe și dacă vor fi implicate efectiv în conflictul împotriva Ucrainei pe frontul propriu-zis sau doar în provincia rusă Kursk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că decizia de a utiliza sau nu trupe nord-coreene este pur și simplu una care privește Rusia, subliniind că, în contextul în care Ucraina intenționează să adere la NATO, Moscova are dreptul de a face orice este necesar pentru propria securitate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro