Reclamă

O lovitură aeriană israeliană asupra unui complex pentru presă din Hasbaya, în sud-estul Libanului, a avut loc vineri dimineaţa devreme, soldându-se cu uciderea a cel puţin trei jurnalişti de la posturi media pro-iraniene, conform relatărilor din mass-media libaneză, preluate de Reuters şi Associated Press.

Printre victime se numără cameramanul Ghassan Najjar și inginerul Mohamed Reda de la Al-Mayadeen, alături de un cameraman al Al-Manar al Hezbollah, a menționat Al-Mayadeen, citat de News.ro. Reporterii prezenți la fața locului au declarat că bungalow-ul în care dormeau jurnaliștii a fost vizat direct de atac.

Imaginile difuzate de Al-Jadeed arată clădiri prăbușite și vehicule marcate PRESS acoperite de moloz. Conform mărturiilor, armata israeliană nu a emis niciun avertisment prealabil. Directorul Al-Mayadeen, Ghassan bin Jiddo, a afirmat pe contul de socializare al canalului: „Ţintirea de către ocupație a reşedinţei jurnaliştilor a fost deliberată şi există jurnalişti răniţi de la alte canale arabe.”

Evenimentul survine la 24 de ore după ce un alt atac israelian a lovit un birou Al-Mayadeen din suburbiile sudice ale Beirutului, unde o persoană a murit și cinci, inclusiv un copil, au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban.

Autoritățile libaneze raportează că actuala campanie militară israeliană a dus la moartea a peste 2.500 de oameni în decurs de un an și a strămutat peste un milion de persoane, având un impact major asupra umanității locale.

Joi, un atac al forțelor israeliene asupra satului de frontieră Yater a dus la moartea a trei soldați libanezi care încercau să evacueze răniți, conform declarației armatei libaneze.

Statele Unite au subliniat necesitatea ca Israelul să ia măsuri pentru a evita victimele civile și a nu implica forțele ONU sau trupele libaneze în atacurile din Gaza și Liban. Israelul a replicat că își direcționează loviturile spre militanții Hamas și Hezbollah, pe care îi acuză că folosesc civili drept scuturi.

Conform Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), până la 24 octombrie, cel puțin 128 de jurnaliști au fost uciși de la începutul conflictului din Gaza, peste 123 dintre aceștia fiind din presa palestiniană. În Liban, cel puțin cinci jurnaliști și-au pierdut viața în ultimul an, inclusiv un reporter Reuters.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro