Reclamă

Turcia a declarat că a identificat joi cei doi autori ai atentatului de la sediul Industriilor Apărării, situat lângă Ankara, ca fiind combatanți kurzi din PKK. Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, a confirmat că autorii, un bărbat și o femeie, erau ‘membri ai PKK’. Atacul, care a dus la moartea a cinci persoane, inclusiv cei doi atacatori, și a rănit alte 22, a fost atribuit acestor militanți, deși Guvernul turc și-a manifestat recent dorința de a deschide un dialog cu PKK.

În imaginile de supraveghere, cuplul este văzut ieșind dintr-un taxi și deschizând focul asupra angajaților. Președintele Recep Tayyip Erdogan a revenit rapid din Rusia pentru a prezida un Consiliu de Securitate pe fostul Aeroport Atatürk din Istanbul.

Funeraliile victimelor, marcate ca un omagiu național, au avut loc joi, iar nivelul de securitate a fost ridicat la „alertă cod portocaliu” pe aeroporturile din Istanbul. Ca răspuns la atac, armata turcă a efectuat raiduri aeriene în Irak și nordul Siriei, lovind 47 de ținte PKK și raportând 59 de morți în rândul militanților, inclusiv doi lideri de nivel înalt. Sursele din Ministerul Apărării susțin că operațiunile aeriene vor continua.

În acest context, forțele kurde din Siria au anunțat moartea a 12 civili. Atentatul survine într-o perioadă în care autoritățile turce par a căuta o soluție negociată a conflictului kurd. Numan Kurtulmuş, președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, a remarcat că momentul atacului nu este o coincidență.

Dialogul cu PKK a fost evocat chiar înainte de atentat, când liderul MHP, Devlet Bahçeli, principalul aliat al AKP-ului lui Erdogan, l-a invitat pe Abdullah Öcalan, liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, să se exprime public pentru a renunța la violență. Öcalan, aflat din 1999 în izolare, a transmis prin nepotul său un mesaj referitor la posibilitatea transferului conflictului de pe terenul violenței pe cel juridic și politic, dacă se îndeplinesc anumite condiții.

În pofida detenției sale prelungite, Öcalan rămâne un actor influent, conform analizei experților. Partidul pro-kurd DEM a subliniat semnificația atentatului, subliniind discuțiile despre soluții de dialog în societatea turcă.

Consiliul de Securitate al ONU a subliniat necesitatea demersurilor pentru a-i trage la răspundere pe autorii și organizatorii atentatului, susținând o condamnare fermă a actelor teroriste.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro