Reclamă

Un tribunal din Rusia a decis joi arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a pătruns împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk unde, la 6 august, armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză. Informația a fost transmisă de agenția EFE și citată de Agerpres.

„Cetățeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federația Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk”, conform unui comunicat al tribunalului Leninski din Kursk.

Autoritățile ruse au emis deja un mandat de urmărire atât internă, cât și internațională împotriva jurnalistului. Motivația reținerii este legată de acuzarea pentru trecerea ilegală a frontierei de stat a Federației Ruse, o infracțiune care ar putea aduce o condamnare de până la cinci ani de închisoare pe teritoriul rusesc. Măsura arestării preventive va fi pusă în aplicare imediat ce va fi reținut în Rusia sau extrădat dintr-o altă țară.

Mircea Barbu, care activează ca jurnalist pentru HotNews.ro, se află acum pe un rarificat list cu alți 14 jurnaliști împotriva cărora au fost emise mandate de arestare după ofensiva ucraineană din Kursk. Cel mai recent caz raportat a fost cel din 11 octombrie, implicând jurnalistul Nick Paton Walsh de la CNN, care face acum obiectul unui dosar penal deschis de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Moscova a subliniat în trecut că monitorizează atent orice trecere ilegală a frontierei de către jurnaliști străini și că reacționează la aceste acțiuni. De asemenea, guvernul rus le reamintește reporterilor străini despre necesitatea de a obține o acreditare de la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a-și desfășura activitatea de presă pe teritoriul rus.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro