Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin nu a negat prezența trupelor nord-coreene în Rusia într-o conferință de presă desfășurată după summitul BRICS de la Kazan. Întrebat de un jurnalist NBC News despre imaginile din satelit care arată trupele nord-coreene pe teritoriul rus și implicarea lor în conflictul cu Ucraina, Putin a evitat un răspuns clar.

Putin a declarat: „Pozele nu mint. Dacă există fotografii, atunci ele reflectă ceva. Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că nu acțiunile Rusiei au dus la escaladarea în Ucraina”. Liderul rus a acuzat țările occidentale că sunt responsabile pentru intensificarea conflictului și a subliniat ajutorul militar oferit Ucrainei de acestea.

Discuțiile au inclus și subiectul acordului de parteneriat strategic între Rusia și Coreea de Nord, ratificat de Duma de Stat pe 24 octombrie. Putin a menționat că acest acord prevede asistență reciprocă în cazul unui atac asupra uneia dintre părți. „Există articolul 4”, a spus Putin, punând accent pe seriozitatea cu care Phenianul tratează aceste acorduri.

Articolul 4 menționează că, în cazul unui atac armat asupra uneia dintre părți, cealaltă va oferi imediat asistență militară și alte tipuri de sprijin, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și legislațiile naționale ale celor două state. „Dar ce și cum vom face este afacerea noastră în cadrul acestui articol. În primul rând, trebuie să purtăm negocieri adecvate”, a adăugat Putin, referindu-se la discuțiile cu Coreea de Nord în privința implementării acordului.

Potrivit declarațiilor lui Putin, Rusia și Coreea de Nord se află în discuții asupra punerii în practică a prevederilor acordului de parteneriat strategic, fără a clarifica însă ce înseamnă exact prezența trupelor nord-coreene pe teritoriul rus.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro