Reclamă

Statele Unite ar putea lua în considerare măsuri militare directe împotriva trupelor nord-coreene dacă acestea se implică în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Michael R. Turner, șeful Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților din SUA, citat de Kyiv Independent. Turner a subliniat că administrația președintelui Joe Biden ar trebui să clarifice faptul că implicarea Phenianului în conflict ar marca o ‘linie roșie pentru Statele Unite’.

În cursul zilei de miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a confirmat primul raport public ce indică prezența trupelor nord-coreene în Rusia. Acesta a precizat că este incert dacă acestea vor participa efectiv la luptele din Ucraina, menționând totodată că o astfel de evoluție ar putea avea consecințe grave nu numai pentru Europa, ci și pentru regiunea indo-pacifică.

Turner a continuat să insiste că, dacă trupele nord-coreene pătrund pe teritoriul suveran al Ucrainei, trebuie avută în vedere o intervenție militară directă din partea Statelor Unite. Comentariile sale intervin înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, reflectând o poziție fermă în sprijinul Ucrainei, într-o perioadă de tensiuni politice interne în Statele Unite.

De asemenea, Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că trupele nord-coreene ar reprezenta ‘ținte legitime’ dacă ar fi desfășurate să lupte pentru Rusia împotriva Ucrainei. Kirby a confirmat că serviciile de informații americane estimează un număr de peste 3.000 de soldați nord-coreeni trimiși în estul Rusiei pentru antrenament militar.

Kirby a menționat că este incert dacă acești soldați vor intra în luptă alături de armata rusă, dar a subliniat preocuparea profundă a Washingtonului privind această posibilitate. În acest context, guvernul ucrainean a fost deja informat, iar colaborări și consultări sunt în desfășurare cu aliați și parteneri internaționali.

Aceste declarații oficiale aduc în prim-plan un scenariu îngrijorător, dar și angajamentul puternic al Statelor Unite și aliaților săi în gestionarea tensiunilor regionale și menținerea stabilității internaționale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro