Reclamă

Germania ar putea fi una dintre cele mai afectate economii în cazul unui nou mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, care ar putea declanșa un război comercial între SUA și Europa. Potrivit unei analize realizate de institutul economic german IW, și citate de Reuters, dacă administrația Trump ar impune tarife de 20% pentru produsele din UE, iar blocul comunitar ar răspunde cu tarife similare pentru produsele americane, Produsul Intern Brut al zonei euro ar înregistra o scădere de 1,3% în perioada 2027-2028, iar PIB-ul Germaniei ar putea scădea cu până la 1,5%.

Candidatul republican a menționat inițiative care includ tarife vamale suplimentare între 10% și 20% pentru aproape toate importurile și tarife de până la 60% pentru bunurile din China, subliniind că aceste măsuri ar putea impulsiona sectorul manufacturier american.

„Dacă, la fel ca și mine, plecați de la ipoteza că stimulentele din China vor fi o dezamăgire, atunci Germania nu va fi salvată de refacerea creșterii economice în China,” a declarat Jacob Funk Kirkegaard de la centrul de reflexie Bruegel şi Peterson Institute for International Economics. El a mai adăugat: „Iar dacă SUA vor deveni și mai protecționiste, sursele de creștere pe termen scurt pentru Germania sunt foarte puține.”

Germania, care este cea mai mare economie a Europei, se confruntă deja cu o posibilă contracție economică, fiind singura țară din grupul G7 prognozată să aibă doi ani consecutivi de scădere a PIB-ului, conform Fondului Monetar Internațional.

Exporturile Germaniei, care au scăzut cu 0,3% în 2023, sunt afectate de cererea globală redusă și tensiunile geopolitice. Conform unui studiu al institutului macroeconomic al Fundației Hans Boeckler, impunerea unor tarife vamale de 20% ar putea șterge un punct procentual din PIB-ul Germaniei în primii doi ani de implementare.

De asemenea, exporturile germane spre SUA și China ar fi grav afectate în scenariul unor tarife comerciale strict observate, iar industria auto și cea farmaceutică ar putea suferi reduceri semnificative.

Juergen Matthes, analist pe politică economică internațională la IW, avertizează că economia germană ar putea fi destabilizată chiar și cu tarife de 10%, din cauza incertitudinii crescute care afectează consumul și investițiile.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro