Reclamă

Eran Etzion, fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate al Israelului, avertizează că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) riscă să comită crime de război în nordul Gazei. Într-un interviu acordat BBC, Etzion, critic cunoscut al premierului Benjamin Netanyahu, a cerut soldaților să refuze executarea ordinelor ilegale. „Ar trebui să refuze. Dacă se așteaptă ca un soldat sau un ofițer să comită ceva care ar putea fi suspectat ca o crimă de război, trebuie să refuze. Asta aș face dacă aș fi soldat”, a declarat acesta.

Etzion și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația civililor din Jabalia și la tensiunile interne din Israel, care se află sub impactul atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, unde 1200 de israelieni au murit și peste 200 sunt prizonieri în Gaza. Oficialii internaționali au criticat reacția Israelului, inclusiv SUA, care au amenințat cu stoparea livrărilor de arme dacă situația umanitară din Gaza nu se îmbunătățește.

În timp ce ONU acuză Israelul de obstrucționarea ajutoarelor umanitare, apărarea israeliană respinge acuzațiile conform cărora implementează o politică de foamete pentru a determina evacuarea civililor din Jabalia. „Hamas nu ezită să-i abuzeze pe cei din Gaza, să-i exploateze, să le fure ajutoarele și să îi împiedice cu forța să evacueze”, a declarat IDF anterior.

Prof. Philippe Sands, avocat renumit pentru cazuri de crime de război, susține că, deși Israelul are dreptul la autoapărare, trebuie să respecte dreptul internațional umanitar, afirmând că „Trebuie să fie proporțional. Trebuie să îndeplinească cerințele dreptului internațional umanitar.”

Procurorul Curții Penale Internaționale a solicitat arestarea premierului și a ministrului apărării din Israel, precum și a trei lideri Hamas, acum decedați. Aceste dezvoltări subliniază tensiunile în creștere pe fondul conflictului israeliano-palestinian.

BBC a cerut un interviu cu reprezentanții IDF, dar aceștia nu au fost disponibili. Totuși, au subliniat că IDF va continua să acționeze conform dreptului internațional. De asemenea, COGAT, partea umanitară a forțelor armate israeliene, afirmă că politica lor este de a facilita accesul ajutoarelor în Gaza fără restricții.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro