Reclamă

Peste 250 de personalități culturale din Spania, inclusiv renumitul regizor Pedro Almodóvar și actrița Alba Flores din serialul „Money Heist”, au semnat o scrisoare prin care solicită guvernului spaniol să impună un „embargo total asupra armelor” Israelului. Documentul, făcut public recent pe rețelele de socializare și adresat prim-ministrului Pedro Sánchez, cere interzicerea oficială a exportului și importului de material militar între Spania și Israel. „Istoria ne va judeca după acțiunile noastre în momente critice ca acesta. Haideți să punem capăt acestei orori”, afirmă textul, conform News.ro.

În contextul conflictului dintre Israel și Hamas, după atacul din 7 octombrie 2023, soldat cu peste 1.200 de victime, Sánchez s-a numărat printre cei mai critici lideri ai Uniunii Europene cu privire la răspunsul Israelului, care a dus la pierderea a peste 42.000 de vieți, multe dintre acestea fiind civili.

Recent, Sánchez a condamnat atacurile forțelor israeliene asupra trupelor ONU de menținere a păcii din Liban și a anunțat că Spania a încetat eliberarea de licențe pentru vânzarea de arme către Israel din octombrie anul trecut. El a solicitat, de asemenea, comunității internaționale să întreprindă același demers pentru a evita o exacerbare a violenței în regiune.

Pe de altă parte, cercetări ale Centrului Delàs din Barcelona, axat pe probleme de dezarmare și pace, au arătat o situație mai complexă. În februarie, centrul a raportat pe Eldiario.es că muniții în valoare de 987.000 de euro au fost exportate în Israel din Spania la sfârșitul anului 2023. Secretarul de stat spaniol pentru Comerț a clarificat că aceste exporturi proveneau din licențe emise înainte de 7 octombrie și constau în „muniție de calibru mediu fără explozibili”, folosită doar în „teste sau demonstrații”.

Scrisoarea îi reproșează lui Sánchez că armele și echipamentele militare achiziționate sau furnizate Israelului contribuie la un „genocid împotriva populației palestiniene”, provocând mai multe victime și suferințe civile. În final, semnatarii fac apel la guvernul spaniol „să ia măsuri urgente pentru impunerea unui embargo complet al armelor asupra Israelului”, subliniind că este „un imperativ moral și o obligație în conformitate cu dreptul internațional”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro