Hackerii iranieni, asociați Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, sunt suspectați de Microsoft pentru investigarea site-urilor web americane legate de alegeri și mass-media, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale programate pe 5 noiembrie. Acțiunile lor sugerează planuri de desfășurare a unor „operațiuni de influență directă”, informează Reuters.
Grupul supranumit Cotton Sandstorm de Microsoft a efectuat cercetări și analize limitate pe diverse „site-uri web legate de alegeri” în mai multe state americane. În plus, în luna mai, aceștia au vizat un post de știri american neidentificat pentru detectarea vulnerabilităților.
Conform declarației de pe blogul Microsoft, hackerii intenționează să intensifice activitățile pe măsură ce se apropie data alegerilor. Competiția electorală, în care Kamala Harris se confruntă cu Donald Trump, este văzută ca fiind foarte echilibrată. „Cotton Sandstorm își va intensifica activitatea pe măsură ce se apropie alegerile”, au menționat cercetătorii. Microsoft atrage atenția asupra îngrijorării cauzate de eforturile anterioare ale grupului în interferențele electorale.
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la ONU a clasificat acuzațiile drept „nefondate și total inadmisibile”, menționând că Iranul nu are motive sau intenții de amestec în alegerile americane.
Aceste acțiuni nu sunt fără precedent, Cotton Sandstorm fiind legat și de lansarea unei operațiuni cibernetice de influență înaintea alegerilor prezidențiale din 2020. Atunci, sub masca organizației de extremă dreapta „Proud Boys”, hackerii au trimis mii de e-mailuri cu amenințări către locuitorii din Florida. Mesajul transmis îndemna la vot pentru Trump, avertizând asupra unor consecințe negative în caz contrar. Operațiunea a inclus și un videoclip pe rețelele de socializare pentru a sugera penetrarea sistemelor electorale. În ciuda faptului că sistemele de vot nu au fost afectate, scopul principal al acestor acțiuni a fost generarea de îndoială și confuzie.
După alegerile din 2020, Cotton Sandstorm a fost acuzat că a încurajat violența împotriva funcționarilor electorali care au respins acuzațiile de fraudă electorală.
Cu privire la protecția alegerilor americane, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații a confirmat într-o declarație că actori străini, printre care și Iranul, continuă să promoveze discursuri care divizează și subminează încrederea în sistemul democratic al Statelor Unite.