Reclamă

Teheranul nu manifestă îngrijorare cu privire la un posibil atac israelian asupra instalaţiilor sale nucleare, a declarat Mohammad Eslami, șeful Organizației iraniene pentru energie atomică (OIEA). „Potenţialul nostru de apărare este capabil să neutralizeze orice amenințare militară şi asta se aplică şi atacurilor asupra instalaţiilor noastre nucleare”, a afirmat Eslami, conform agenţiei de presă Isna, relatează sursa dpa.

Eslami a mai subliniat că, în eventualitatea unui atac al Israelului asupra acestor obiective, „răspunsul iranian ar fi unul devastator”. Aceste afirmații intervin în contextul unor speculații privind posibilele ţinte ale unui atac israelian, care ar putea viza infrastructura militară a Iranului, industria sa petrolieră şi instalaţiile nucleare. Acestea sunt luate în calcul de Israel ca represalii după atacul cu rachete lansat pe 1 octombrie asupra Israelului de către Iran.

În această situație tensionată, observatorii internaţionali sunt de părere că o lovitură militară asupra facilităţilor nucleare iraniene ar putea duce la o escaladare a conflictelor din regiune, cu posibile repercusiuni asupra implicării Statelor Unite în conflict. De asemenea, un atac asupra industriei petroliere iraniene poate conduce la o creștere globală a preţurilor la energie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro