Reclamă

Sosiați recent pe frontul din Ucraina, soldații nord-coreeni sunt îndemnați să renunțe la luptă pentru a-și salva viețile, în cadrul unei campanii „de informare” inițiate de Ucraina. Acest mesaj, adaptat după un model destinat inițial militarilor ruși, este acum orientat către noii combatanți din Coreea de Nord. Informația a fost confirmată de Ukrainska Pravda.

Mesajul, difuzat atât în rusă, cât și în coreeană, face parte din proiectul „Vreau să trăiesc”. Programul îi asigură pe soldații nord-coreeni că lagărele ucrainene de prizonieri de război sunt pregătite să primească soldați indiferent de naționalitate, religie sau ideologie. Acesta subliniază faptul că fenomenul nu este altceva decât o parte a strategiei Ucrainei de descurajare a susținătorilor regimului rus.

Într-un mesaj adresat direct soldaților din Armata Populară Coreeană, se transmite: „Ne adresăm soldaților din Armata Populară Coreeană care au fost trimiși să ajute regimul Putin. Nu există niciun motiv pentru a muri fără sens pe pământ străin. Nu urmați soarta a sute de mii de soldați ruși care nu se vor întoarce niciodată acasă!”

Mesajul continuă cu îndemnul: „Predați-vă ca prizonieri de război! Ucraina vă va oferi adăpost, hrană și căldură. Mii de soldați ruși au făcut deja alegerea corectă și așteaptă acum sfârșitul războiului în condiții bune – barăci confortabile, trei mese calde pe zi și îngrijire medicală.”

Filmulețul care susține această campanie, prezent inclusiv pe platforma Facebook, conține un pasaj care evidențiază condițiile bune de detenție și porțiile generoase de mâncare oferite prizonierilor.

Proiectul „Vreau să trăiesc” este o inițiativă guvernamentală ucraineană menită să ajute soldații ruși, dar acum și pe cei nord-coreeni, să se predea în siguranță. Lansată în septembrie 2022 de Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, inițiativa se desfășoară cu sprijinul Ministerului Apărării și al Serviciului de informații al apărării din Ucraina.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro