Reclamă

Ministerul Justiției a anunțat că în ședința de Guvern de miercuri s-a aprobat începerea negocierilor pentru încheierea unui nou tratat de extrădare între România și Canada. Acest demers este considerat esențial pentru actualizarea cadrului existent, bazat pe Tratatul de extrădare între România și Marea Britanie, semnat la București în 1893, pe care Canada îl aplică și în prezent ca membru al Commonwealth-ului.

Ministerul subliniază că vechiul tratat, ratificat acum 131 de ani, nu mai corespunde nevoilor actuale de cooperare eficientă, fiind aplicabil doar unei liste limitate de infracțiuni pentru care se poate solicita extrădarea. „Potrivit reglementărilor în vigoare, durata de examinare a cererilor formulate de autorităţile române este cuprinsă între 3 și 5 ani, însă, există și cazuri soluționate după 8-9 ani”, a declarat instituția.

Ministerul Justiției a explicat că, având în vedere contextul internațional prezent și provocările legate de criminalitatea transnațională, precum terorismul, traficul de persoane, traficul de droguri și arme, spălarea de bani și corupția, semnarea unui nou tratat de extrădare este urgent necesară. Acest nou acord va permite ca România și Canada să implementeze soluții adecvate pentru combaterea acestor fenomene.

De asemenea, Ministerul a anunțat că delegația română la negocieri va fi formată din reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai Ministerului Afacerilor Externe.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro