Reclamă

Partidul de opoziție Tisza, condus de Peter Magyar, a surclasat FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban, într-un sondaj de opinie realizat în rândul alegătorilor neindecişi. Aceasta este o premieră de la venirea la putere a formațiunii FIDESZ în 2010, potrivit Reuters și Agerpres.

Sondajul, efectuat de grupul de cercetare 21 din Budapesta și publicat de Partizan, indică faptul că Tisza a obținut susținerea a 42% dintre alegătorii care şi-au exprimat o opinie clară, în timp ce FIDESZ a acumulat 40%. Când vine vorba de întregul electorat, FIDESZ se află totuși pe primul loc cu 29%, urmat de Tisza cu 26%.

Revenirea Tisza în sondaje vine după ce alte două studii recente au indicat o erodare a avantajului FIDESZ în fața partidului condus de Magyar. Publicarea acestor rezultate are loc la doar câteva ore înainte ca Orban să țină un discurs la aniversarea revoltei antisovietice din 1956, eveniment reprimat brutal de Armata Roșie.

Liderul Tisza, Magyar, a criticat afirmatia unui apropiat al premierului, conform căreia Ungaria ar fi fost într-o poziție mai bună fără rezistența din 1956, calificând-o drept „trădătoare”. Orban a încercat să minimalizeze impactul, spunând că opinia era „ambiguă”.

Peter Magyar, cu doar 43 de ani, a crescut rapid în popularitate, aducând la mitingurile partidului său un număr mare de participanți. El acuză guvernul din Budapesta de corupție și propagandă, într-un context marcat de inflație și probleme economice care au generat nemulțumiri în electorat.

Următorul miting al Tisza este programat pentru miercuri, imediat după ce Orban va susţine discursul istoric. În contextul neîncrederii generale față de vechile partide de opoziție, Tisza devine o amenințare serioasă pentru puterea lui Orban, care se confruntă cu numeroase provocări la guvernare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro