Reclamă

Statele Unite ale Americii și-au exprimat preocuparea marți în privința implicării Rusiei în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, un scrutin despre care se anticipează că va fi extrem de strâns, a informat miercuri agenția de știri AFP prin Agerpres.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat într-un comunicat: „Odată cu apropierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, pe 3 noiembrie, SUA sunt îngrijorate că Rusia va încerca din nou să îi împiedice pe moldoveni să își exercite dreptul suveran de a-și alege propriii conducători”.

Puterea americană a denunțat deja faptul că Rusia „a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a perturba alegerile și referendumul, cu scopul de a submina democrația moldavă”. Aceste acuzații includ finanțări ilicite, cumpărarea de voturi, dezinformare și activități cibernetice rău intenționate.

Duminică, cetățenii moldoveni au aprobat la limită un principiu de aderare la Uniunea Europeană, însă rezultatul strâns este văzut ca o provocare la adresa președintei pro-europene Maia Sandu. Sandu, care are 52 de ani și a fost economistă, s-a clasat în frunte în primul tur al alegerilor din această țară cu 2,6 milioane de locuitori, dar se pregătește pentru un al doilea tur de scrutin foarte dificil.

Maia Sandu a întors spatele Moscovei după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei vecine și a propus la Bruxelles candidatura țării sale la UE. Ea a convocat acest referendum pentru a-și valida strategia și a pune bazele unei apropieri de Europa.

SUA acuză Rusia că ar fi investit milioane de dolari pentru a influența rezultatele alegerilor din acest stat, fostă republică sovietică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro