Reclamă

Forțele ruse își continuă desfășurarea de echipamente militare pe linia frontului din Ucraina, inclusiv sisteme de război electronic (EW), pe care forțele ucrainene le neutralizează în mod regulat. Conform Defense Express, într-o operațiune recentă, soldații Brigăzii 45 Artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă un sistem rusesc R-934B Sinitsa EW.

Sistemul R-934B Sinitsa, camuflat printre copaci, a fost identificat în timpul unei misiuni de recunoaștere aeriană în direcția Toretsk. Poziția acestuia a fost raportată rapid, iar forțele ucrainene au lansat două rachete GMLRS de la un sistem HIMARS, care au lovit ținta cu precizie. Impactul a provocat o explozie puternică, iar un nor de foc și fum s-a ridicat în aer.

Conform imaginilor surprinse, se pare că un alt sistem de rachete amplasat în apropierea R-934B Sinitsa ar fi fost de asemenea anihilat în urma atacului. Sistemul EW rus era cunoscut pentru capacitatea sa de a bruia comunicațiile aviatice și sistemele de comunicații VHF folosite de aeronavele tactice, operând în frecvențe de 100-400 MHz. Războiul electronic este esențial în conflictul actual, iar distrugerea acestor echipamente are impact asupra capacității de coordonare și comunicare a forțelor ruse.

R-934B Sinitsa are o rază de acțiune de până la 250 km și poate fi operaționalizat în aproximativ 30 de minute. Acesta funcționează atât independent cât și în cadrul sistemului Borisoglebsk-2 și poate suporta o funcționare continuă de până la 24 de ore.

Acțiunea desfășurată de forțele ucrainene demonstrează capacitatea acestora de a contracara tehnologia avansată folosită de trupele ruse în zonele de conflict, precum și importanța supravegherii și a recunoașterii aeriene. Sistemele de rachete GMLRS și HIMARS sunt esențiale în lovirea precisă a țintelor strategice ale adversarului.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro