Agențiile de informații americane au raportat că dezinformările care îl vizau pe Tim Walz, candidatul la vicepreședinție al Partidului Democrat, au originea în conturi de social media legate de Rusia. Acestea au fost gândite să îl discrediteze pe politician și au fost diseminate în special pe X (cunoscut anterior ca Twitter), a relatat recent CNN.
În particular, o înregistrare audio editată a circulat intens pe platformă în ultima săptămână, fiind descrisă de agențiile americane ca având „mai mulți indicatori de manipulare care sunt în concordanță cu eforturile și tacticile de influență ale actorilor ruși.”
Chiar dacă serviciile de informații nu au oferit detalii specifice privind natura acestor știri false, se știe că materialul a fost distribuit pe scară largă de activiști de extremă dreapta, generând sute de mii de vizualizări. Acesta viza coechipierul președintelui Kamala Harris la alegerile programate pentru noiembrie 2024.
Morgan Finkelstein, purtătorul de cuvânt al campaniei Harris-Walz, a subliniat cât de important este ca atenția mediatică să nu amplifice aceste informații false. „Credem că este posibil să raportăm despre operațiunea de dezinformare din Rusia fără a da o expunere suplimentară afirmațiilor lor false, care au fost deja bine dezmințite”, a declarat acesta.
Raportul agențiilor de informații subliniază, de asemenea, că influența străină asupra alegerilor prezidențiale din SUA nu este o noutate, având în vedere încercările anterioare de a modela evenimentele politice interne în avantajul unor forțe străine.
Acest caz recent atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă democrațiile moderne în lupta cu dezinformarea pe rețelele de socializare, fiind un exemplu clar despre intersecția dintre tehnologie și politică pe scena internațională.