Reclamă

Coreea de Nord a trimis piloți capabili să opereze avioane de război rusești pentru a participa la conflictul din Ucraina, conform publicației Newsweek, care citează surse din televiziunea sud-coreeană TV Chosun. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia intenționează să implice Coreea de Nord în luptele din Ucraina, având în vedere că circa 10.000 de soldați nord-coreeni ar putea să se alăture armatei ruse în următoarele luni.

Un oficial din guvernul sud-coreean a afirmat că piloți de vânătoare din Phenian au fost deja trimiși la Vladivostok, un oraș din Orientul Îndepărtat al Rusiei, ca parte a pregătirilor pentru un posibil angajament terestru pe 8 octombrie, a relatat TV Chosun. Această mișcare ar putea implica antrenamente adiționale pentru piloți pe avioane de luptă rusești, așa cum a precizat și publicația Kyiv Independent.

Dacă raportul este corect, ar fi pentru prima dată de la Războiul din Vietnam când piloți nord-coreeni sunt mobilizați în afara țării lor. Anterior, aceștia au luptat și în conflictele din Siria și Egipt pe timpul Războiului Yom Kippur din 1973. Pentru piloți din Coreea de Nord, trecerea la avioanele rusești nu ar fi o dificultate majoră, având în vedere că flota aeriană militară a lor include deja aparate de tip MiG-29 sau SU-25.

Sursele sugerează că rușii nu mai folosesc vechile modele MiG-21 și MiG-23, încă folosite de piloții nord-coreeni, întrucât acestea nu mai fac parte din inventarul activ al forței aeriene combatante a Rusiei.

Tensiunile din regiune continuă să crească, iar trimiterea de personal nord-coreean ar putea marca o nouă etapă în conflict.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro