Reclamă

Rusia a scos la rampă, pentru a doua oară într-o lună, rachetele nucleare Yars, în timp ce găzduiește summitul BRICS, sub pretextul unor exerciții programate. Aceste manevre au coincis cu vizita lui Vladimir Putin la Kazan, unde se întâlnește cu liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.

Manevrele s-au desfășurat la câteva zeci de kilometri de locul unde are loc summitul BRICS, potrivit unei relatări a agenției TASS, care a fost preluată de Newsweek. În primele zile ale lunii, Rusia a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, după cum informează agenția TASS.

Unitățile de lansare au fost mobilizate pe teren pentru a îndeplini misiuni de patrulare, în conformitate cu strategia de descurajare nucleară a Rusiei, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia. Acestea au inclus verificări ale echipamentelor pentru „sarcini de lungă durată pe teren” și pregătiri pentru „contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”.

Rachetele Yars RS-24, cunoscute și sub denumirea NATO SS-29, sunt rachete nucleare strategice cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și precizie de 250 de metri, conform publicației militare Army Recognition. Acestea pot fi montate pe camioane purtătoare sau amplasate în silozuri.

Rusia a desfășurat primul regiment de rachete Yars RS-24 în 2011, iar în decembrie anul trecut, două batalioane ale celui de-al doilea regiment au intrat în serviciu activ. Aceste mobilizări reflectă politica militară extinsă a Rusiei în context geopolitic complicat, inclusiv relațiile cu țările participante la summitul BRICS.

Rachetele Yars RS-24 reprezintă un element central în strategia de descurajare nucleară a Rusiei, fiind capabile să lovească ținte aflate la distanțe considerabile. Mobilizarea acestora în timpul unui important summit internațional subliniază modul în care Rusia își afirmă prezența militară pe scena globală.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro