Conform unui raport al ONU preluat de Ukrainska Pravda, populația Ucrainei a scăzut cu aproximativ 10 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o reducere de aproximativ 25% de la începutul conflictului militar cu Rusia. Această scădere demografică majoră este rezultatul plecării în masă a cetățenilor ucraineni către alte state, scăderii ratei natalității și decesele datorate ostilităților armate.
Principalul factor de scădere a populației îl reprezintă cei 6,7 milioane de refugiați care au părăsit Ucraina. Aceste date, însă, sunt doar estimative, conform declarației lui Florence Bauer, responsabilă pentru Europa de Est în cadrul Fondului ONU pentru Populație. În cadrul unei conferințe de presă organizate la Geneva, Bauer a menționat că doar la finalul conflictului și după desfășurarea unui recensământ complet pot fi obținute cifre precise.
Un alt aspect semnificativ al schimbării demografice ucrainene este rata natalității, care s-a redus la un copil pe femeie, ceea ce o plasează printre cele mai scăzute la nivel global. Florence Bauer a explicat că, pentru a menține populația stabilă, ar fi necesar ca rata de fertilitate să fie de 2,1 copii per femeie.
ONU subliniază că situația demografică deja ‘dificilă’ a Ucrainei a devenit și mai ‘gravă’ odată cu invazia rusă din februarie 2022. Încă din anul 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina avea peste 50 de milioane de locuitori; totuși, în 2021 numărul acestora a scăzut la aproximativ 40 de milioane.
Centrul de Informații al SUA prognozează că până în 2024 Ucraina va îndura cea mai înaltă rată a mortalității și cea mai scăzută rată a natalității la nivel mondial.