Reclamă

Președintele austriac, Alexander Van der Bellen, i-a acordat marți, mandatul de a forma noul guvern cancelarului în funcție, conservatorul Karl Nehammer (ÖVP), ca urmare a alegerilor legislative din septembrie. Van der Bellen a subliniat că Nehammer ar trebui să înceapă imediat negocierile pentru o coaliție cu partidul social-democrat SPÖ, eliminând din calcul Partidul Libertății (FPÖ, extremă dreapta), în ciuda câștigării alegerilor parlamentare de către acest partid.

Președintele a informat că negocierile exploratorii recente au demonstrat că niciun partid nu dorește o coaliție cu FPÖ sub conducerea actualului lider, Herbert Kickl. Liderii ÖVP și SPÖ au explicat că refuză colaborarea cu FPÖ din cauza preocupărilor privind democrația și statul de drept. De asemenea, au invocat poziția pro-Moscova a FPÖ, refuzul acestuia de a se detașa de extrema dreaptă și temerile legate de influențe din partea serviciilor de informații străine.

Van der Bellen a subliniat necesitatea unui guvern austriac capabil să acționeze, stabil și integru, adăugând că în viitorul guvern ar putea fi incluși și partidele liberal NEOS sau Verzii pentru a asigura o majoritate parlamentară mai cuprinzătoare.

FPÖ a obținut victoria în alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie cu un procent de 29% din voturi. În același scrutin, ÖVP a trecut printr-o scădere semnificativă, ajungând pe locul al doilea cu 26%, iar social-democrații au atins un minim istoric de 21%. NEOS a obținut 9% din voturi, în timp ce Verzii, care până acum au fost parteneri de guvernare ai ÖVP, au primit 8% din voturi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro